En ansiktsmask är bra på så vis att den återfuktar huden och fungerar lite som en hårinpackning fast för ansiktet. Samtidigt rengör den huden genom att ta bort döda hudceller men ökar även cirkulationen och gör huden mjuk. Det finns många olika slags ansiktsmasker att välja på hos exempelvis Sephora. Konsistensen på en mask kan exempelvis vara i form av lera, kräm eller gelé. Det finns även masker som lägger sig som en slags hinna över ansiktet och som man sen ska dra bort. En så kallad peel off mask.

 

En ansiktsmask som återfuktar passar de flesta hudtyper

Ansiktsmasker som återfuktar passar de flesta hudtyper men de är speciellt bra för de som lider av torr hy. Upplever man att man har extra torr hy kan man testa en ansiktsmask som får verka över natten då man sover. Detta brukar ge en rejäl återfuktning åt en vintertrött hud. En maska av lera passar bättre för någon med fet hud men kan även fungera bra på personer med blandhud. En sådan mask suger åt sig fett och rengör på djupet. Har man blandhud ska man inte använda lermasken på de delar av ansiktet som har torr hud. 

 

 

Ansiktet ska vara rent innan masken appliceras

En peel off mask tar bort smuts och döda hudceller då den dras av. Detta kan vara bra efter några trötta vintermånader men även på hösten när solbrännan har börjat avta. Alla slags ansiktsmasker ska läggas på en rengjord hud. De ska alltså inte läggas ovanpå smink. Man ska heller inte lägga masken på den känsliga och tunna huden runt ögonen och munnen utan bara i panna, på näsa, kinder och haka. Hur länge de olika maskerna ska verka innan de tas bort varierar lite. Men det vanligaste är att de får verka i mellan 15 till 20 minuter.