Trots att en bilreparation är densamma i hela landet så finns det ändå en hel del kunskap som är lokal. Det kanske inte skiljer sig nämnvärt mellan två orter som ligger bredvid varandra. Men däremot kan det vara en hel del skillnad mellan en bilverkstad längst i söder och en längst i norr.

Det är många som hoppar in i sina bilar och kör norrut för att åka skidor. Därför är mekaniker på de orterna medvetna om hur bilarna från söder kan reagera när vädret och temperaturen ändrar sig. En bil, och förare, som kanske knappt sett minusgrader och snö kan plötsligt få en chock och mer eller mindre säga god natt. Ibland kan man inte ens förklara varför det är så. Men såväl bärgare som bilmekaniker bara ler och säger: välkommen till kylan.

Flexibilitet är nyckelordet

Jobbar man på en bilverkstad som ligger nära en större väg, eller nära en turistort, så brukar man tjäna på att vara flexibel. Det kan till och med vara så att man liksom övriga orten, har väldigt mycket att göra under turistsäsongen. Sedan händer det i stort sett ingenting. Då är det förstås klokt att jobba så mycket man kan när det går.

Även om man har sin bilverkstad i Gävle så kan bilen vara det enda sättet som bilägaren kan ta sig till arbete, mataffär eller något annat. Saker som är livsnödvändiga för att vardagen ska fungera.Därför brukar många mekaniker ha en liten flexibilitet som gör att man hjälper de som är i nöd. Även om man egentligen inte har någon tid att boka.

Bädda för vintern

Även den allra minsta saken kan vara livsviktig vid rätt tillfälle. Därför är det klokt att utrusta sin bil med allt som behövs för vinterkylan. Det kan vara en ficklampa, vattenflaska, filt, kniv, startkablar samt bogserlina. Och en förstahjälpen-väska förstås.