“Fönstret är öppet”. Det behöver inte bara ha en bokstavlig betydelse. Det behöver inte bara betyda att någon har öppnat fönstret i en lokal, lägenhet eller ett hus. Det behöver inte bara betyda att någon bokstavligen släpper in lite luft till inomhusmiljön. Det kan också ha en bildlig betydelse. Då handlar det kanske snarare om att en möjlighet dyker upp. “Fönstret är öppet”. Passa på att hoppa in genom fönstret innan det stänger igen. 

Det var exakt den liknelsen man fick höra i det tionde avsnittet av säsong fem av How I Met Your Mother. Ted hade under lång tid väntat på att sin gamla collegeförälskelse Maggie skulle bli singel så han kunde lägga in stöten. Men hon var sällan singel länge. Därför sattes Maggies granne på vakt. Hon fick uppdraget att ringa Ted så fort “fönstret var öppet”. Det vill säga ett tillfälle när Maggie hade blivit singel så att Ted kunde få sin chans. 

 

Fönster gör livet uthärdligt

Nu är det i och för sig inga bildliga fönster man säljer på till exempel klarwindows.co.uk. Där är det de bokstavliga varianterna som gäller. Och det är inget fel med det. Antagligen är det väl exakt det du letar efter. Mest sannolikt har du inte googlat dig in på den här texten för att läsa om bildliga fönster och referenser till amerikanska sitcomserier. Du ville antagligen ha inspiration och tips på fönster till din bostad. Och det har du nu fått med länken ovan. 

Hoppas att den här texten handlade tillräckligt mycket om fönster för att du ska vara nöjd med utfallet. Det är förståeligt att du googlade på fönsterrelaterade saker. Fönster är ju rätt trevligt. Det hade varit himla mörkt om man inte hade haft fönster. Hade man inte haft fönster hade det varit rent ut sagt outhärdligt. Bokstavliga fönster, alltså.