Det krävs inte mycket för att starta en brand. Det kanske räcker med att du har glömt spisen på. Eller somnat med cigaretten i sängen. Kanske glömde du blåsa ut adventsljusstaken innan du gick hemifrån en mörk morgon i december. Att du fick komma hem till ett hus som stod i lågor var ingenting du hade räknat med. Det var förstås en olycka. Men en olycka med väldigt, väldigt stora konsekvenser.  

När det väl börjar brinna går det snabbt. Det tar inte många minuter från det att ett ljus tar fyr i en soffa eller en gardin förrän det har spridit sig i ett helt rum. Och snart till nästa. Begreppet “sprida sig som en löpeld” kommer inte från ingenstans. Ibland går det så snabbt att man inte hinner reagera. Trots att man ringer brandkåren och får elden under kontroll är det sällan släckningsarbetet går så fort att man kan rädda det som finns i huset.  

Agera förebyggande med brandtätning

Det går förstås att agerande förebyggande dock. Förutom att alltid kontrollera spisen, inte röka inomhus och framför allt inte i sängen eller lämna tända ljus obevakade trots att det är jul så kan man ju faktiskt se till att ha brandtätning i väggarna. Och stänga dörrarna efter sig. 

I den bästa av världar kan man i så fall isolera branden till ett och endast ett rum, och kanske förebygga skadorna i resterande del av huset, byggnaden eller lägenheten. 

Det är en sådan tanke kanske inte slår en förrän man har fått se sitt hus brinna ned till grunden. Det är väldigt lätt att vara efterklok, desto svårare att vara förklok. Men om du nu har läst den här texten och insett att brandtätning skulle kunna rädda ditt hus från att brinna upp, då har du ingenting att skylla på. Ibland hjälper det inte ens att inte röka inomhus.