editorial

En Luft/Luft värmepump omvandlar energin som finns i uteluften till värme och blåser sedan ut den i huset. Det är ett betydligt mer ekonomiskt sätt att värma upp fastigheten på jämfört med direktverkande el eller olja. Dessutom går en Luft/Luft värmepump att ställa om så att den i stället kyler ner inomhusluften. På så vis kan man ha ett behagligt inomhusklimat under året om. 

Dagens Luft/Luft värmepump låter inte mycket, och är anpassade för nordiskt klimat, vilket gör att de klarar av att producera värme ner till tjugo minusgrader. Det kan därför vara bra att kombinera en Luft/Luft värmepump med en kamin. Luft/Luft värmepumpens fläkt hjälper också till att fördela värmen från kaminen, vilket gör att huset snabbare värms upp. 

För att Luft/Luft värmepumpen ska fungera så optimalt som möjligt ska huset ha en mer öppen planlösning, utan väggar som hindrar den varma luften att sprida sig. Men man kan också välja att installera två inomhusdelar och koppla båda till utomhusdelen. 

image

Jämför märken och priser

Det går att hitta Luft/Luft värmepumpar på byggvaruhus men det är bättre att vända sig till ett företag som är specialiserade på olika typer av värmepumpar. Då kan man få hjälp med att hitta rätt Luft/Luft värmepump, anpassad efter husets storlek. Men man får den också monterad på det mest optimala stället. De utför även service, underhåll och reparation av värmepumpar. Skulle man vid ett senare tillfälle få problem med Luft/Luft värmepumpen, eller behöva hjälp med service, vet man därför vem man ska ringa.

Som privatperson kan man använda sig av rotavdraget på själva arbetskostnaden för installationen av Luft/Luft värmepumpen, men man ska ändå se till att alltid jämföra märken och priser mellan olika företag. Här är ett exempel på företag som är specialiserade på värmepumpar; https://osterlenkyla.se/luft-luftvarmepumpar/index.html.