Timmen är sen när de sista orden för dagen skrivs ned på skärmen som lyser framför. Är det så det brukar kännas i livet när du just har nått slutet på ännu en hård arbetsdag?
Eller föredrar du att börja jobba tidigt och sluta jobba innan du hamnar under ljuset av det led lysrör som du har ovanför dig?

Vi är alla olika så kallade kronotyper, vilket alltså är ett sätt att kategorisera när på dygnet man jobbar bäst. Samhället rullar ju som bekant på från runt klockan åtta eller nio fram till fyra eller fem. Men det betyder inte att det är då som du är som effektivast när du väl sätter igång och jobbar.
Det kan som sagt vara så att du jobbar bäst tidigt på morgonen, denna kronotyp brukar kallas för lejonet.
Eller så kanske du är mer av en eftermiddags- och kvällsmänniska (varg).
Störst chans är att du jobbar bra från förmiddag till eftermiddag (björn) eftersom detta är den vanligaste dygnsrytmen.
Kanske är din hjärna mer eller mindre aktiv under hela dagen och du behöver ta mikropauser lite då och då (delfin).

Vilken typ du än är så gör du klokt i att utforska just din profil om du är intresserad av att skräddarsy ditt liv. Att optimera sin tillvaro på jobbet leder ju också till att du kan spendera mer kvalitativ tid med familjen och till dina fritidssysselsättningar.
Kanske passar inte den klassiska arbetsrytmen i samhället dig. Känner du dig manad att forma ditt liv efter dina förutsättningar kan det ju vara så att det slutar med att du följer din dröm och startar eget.

Möjligheterna är oändliga för den som vågar ge sig ut för att utforska det egna potentialet. Visst kräver det en hel del av dig som person, men livet blir också mer spännande och givande.