Det finns många myter och rykten kopplade till att gå till tandläkaren. Många har använts för att skrämma barn att borsta tänderna och skölja munnen med fluor efter varje måltid. Annars skulle tandtrollen dyka upp i munnen och hacka hål i dina tänder och enda lösningen var att gå till tandläkaren.  

Hos tandläkaren skulle du bli tvungen att möta den mytomspunna och skräckinjagande borren. Den stora borren som tandläkaren använde för att plåga de stackars barnen med hål i tänderna. Den sades vara både högljudd och smärtsam och någonting man absolut inte ville vara med om till något pris.  

Men det var inte det värsta av allt. Ville det sig riktigt illa och du inte hade borstat tänderna tillräckligt noga fanns risken att tandläkaren skulle kunna dra fram tången. Den rostiga, enorma tången med vilken tandläkaren skulle dra ut tänderna på dig. Det är lätt att förstå varför många barn är och var rädda för tandläkaren med sådana här historier. 

 

 

Relation till tandläkaren

Huruvida ovanstående skräckhistorier om tandläkare faktiskt bidrog till att barn började borsta sina tänder extra noga, eller om de bara låg sömnlösa i total rädsla för borren och tången, är svårt att svara på. Men förhoppningsvis har de flesta barn i vuxen ålder kommit över rädslan och insett att tandläkare är goda människor som bara vill ditt bästa. Och dina tänder, förstås. De vill att du ska använda tandtråd och borsta ordentligt.

Det är kanske till en tandläkare i Östermalm du går till på dina årliga rutinbesök. Inte sällan får man träffa samma tandläkare vid varje besök. Man får en relation till sin tandläkare och det bidrar till att vilja ta hand om sina tänder. Dessutom kan du lita på att du får hjälp och god service även när olyckan är framme. Läs mer om tandläkare här: https://www.tandlakareostermalm.com/