Många vill inte ens tänka tanken på att operera sina ögon. Man går och dras med synproblem som inverkar på det dagliga livet. Men man hör ständigt hur äldre personer blir otroligt hjälpta av att operera sig för grå starr. De har fått synskärpan tillbaka och det är roligt att handarbeta och läsa böcker igen, något de har undvikit länge. Grå starr, eller katarakt som det heter, innebär att ögats lins har blivit grumlig. Man ser sämre, blir lätt bländad, och det hjälper inte med glasögon. En grå starr operation tar inte mer än en kvart. Det är verkligen en bra idé att göra den, för det höjer livskvaliteten betydligt att kunna se ordentligt.

 

Optikern gör en bedömning

Ofta är det först vid en synundersökning hos optikern som man misstänker en ögonsjukdom. Det är inget vanligt synfel, så något mera måste göras. Det finns både sjukhus och speciella ögonkliniker som utför starroperationer. På sjukhusen brukar det vara väldigt långa köer och därför väljer man i många fall att gå till en speciell klinik istället. Det är oftast minst lika bra. Där är man ofta särskilt inriktade på starroperationer och speciella ögonläkare jobbar med detta hela tiden.

 

 

Droppning och nya glasögon

Vid första besöket ställer doktorn diagnos, och man får tid för operation. Man opererar ett öga i taget med någon veckas mellanrum och byter då ögats lins mot en konstgjord. Operationen sker med lokalbedövning, och man får först ett lugnande medel, så proceduren hos doktorn är ganska enkel. Dock behöver man ha skjuts hem efteråt. När man kommer hem måste man droppa varje öga med speciella ögondroppar dagligen under en liten period. Det är allra bäst om man kan få hjälp med det av någon anhörig. Snart kan man prova ut nya glasögon och göra allt roligt igen som kräver att man har bra syn.