Man måste vara minst femton år enligt svensk lag för att få köra mopedbil. En Aixam mopedbil är juridiskt sett en moped och inte en bil, även om den ju faktiskt ser ut väldigt mycket som en bil av minivariant. Den har två säten så att man kan åka två personer i den och de allra flesta mopedbilar har både stereo och värme. Det är nog den största anledningen till att ungdomar idag väljer mopedbil före vanlig moped. Hur skönt är det inte att slippa eventuellt regn och rusk eller till och med kalla morgnar med snö på väg till skolan?

 

Hur fort går en mopedbil?

Precis som med en vanlig moped så får en Aixam mopedbil inte gå snabbare än 45 kilometer i timmen. Det är inte jättefort men det är heller inte så sakta att det känns värt att promenera till skolan en regnig morgon. Aixam mopedbilar är dyra i inköp, detta beror på att de är dyra att tillverka och att de max får väga 425 kg. Den lätta vikten ställer stora krav på tillverkningen och hela bilen är gjord i plast förutom en eventuell lättmetallram som grund. Motorerna i dessa mopedbilar är kostsamma för fabrikerna att köpa in och medför därför en stor kostnad för konsumenten vid köp av en mopedbil. 

 

 

Säkerheten på vägarna

Säkerheten i Aixam mopedbilar är inte lika bra som i vanliga bilar. Men de går bara i 45 kilometer i timmen och säkerheten är godkänd för dessa farter. Mopedbilen är till exempel mycket mer säker att köra vintertid än en vanlig moped. Aixam mopedbilar går igenom säkerhetstester innan de får säljas på marknaden. Man ska kunna känna sig säker när man köper mopedbil av en återförsäljare. Ska ni köpa en Aixam mopedbil? Titta in hos https://cittrabil.se/mopedbilar/ för inspiration innan ni bestämmer er för modell.