editorial

Förebygg karies hos barn

Det finns några saker som varje mamma bör veta för att förebygga karies hos barn. Den första är att sockerhaltiga drycker är förbjudna. Det betyder att det inte får vara någon läsk, godis eller ens fruktjuice. Vatten är det bästa för att släcka törsten och det är också bra för tänderna. Den andra saken att tänka på är att regelbunden tandborstning och tandtråd är viktigt. Se till att föregå med gott exempel för dina barn genom att själv borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd en gång om dagen. Sist men inte minst, undvik nattmatning om det är möjligt. Tandläkare säger att den extra exponeringen för socker kan orsaka fler hål i munnen.

Många ställer sig frågan om man lagar hål i tänderna hos barn, i och med att de tappar sin mjölktänder ändå. Barns mjölktänder är extra känsliga för karies. Trots att barnet kommer att tappa sina mjölktänder är det viktigt att sköta om dem. Du behöver hjälpa ditt barn att borsta tänderna ända upp i tio- till tolvårsåldern. Men i och med att de tappas så brukar man inte laga dem på samma sätt som man gör med vuxnas tänder.

Akuttandvård odenplan

Hål lagas inte på samma sätt

Däremot brukar man slipa dem lite så att man kommer åt bättre med en tandborste om det nu skulle vara så att det finns risk för hål. Det är viktigt att inte skapa negativa känslor hos barnet av att gå till tandläkaren då detta kan sätta spår som följer dem upp i vuxen ålder. Därför är det förebyggande arbetet extra viktigt.

Men skulle en olycka vara framme så är det bra om man söker akut, även när det gäller barn. en mottagning som är väldigt bra på akuttand vår på Odenplan är Ådén Jangenstål, de har väldigt kompetens personal inom området.