editorial

Investera in en hussäng

Om du någonsin har köpt en säng till ditt barn vet du att det finns till synes oändliga alternativ där ute. Men har du funderat på en hussäng? Ibland kallas den också för ”golvsäng” och är precis vad den låter som – en säng som ser ut som en miniatyrversion av en vuxensäng, men lågt ner till marken så att ditt barn säkert kan ta sig in och ut på egen hand. Hussänger blir alltmer populära bland småbarnsföräldrar, och det är av goda skäl! Fortsätt läsa för att lära dig mer om detta unika sovalternativ.

image

Jämför fördelar med nackdelar

Fördelar med hussängar
Det finns många fördelar som följer med att välja en hussäng till ditt barn. För det första är de låga till marken, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att ditt barn ska falla ur sängen mitt i natten. Eftersom de ligger så nära marken gör hussängarna det dessutom lätt för barnen att ta sig in och ut ur sängen på egen hand – ett stort plus för föräldrar som är trötta på att lyfta sitt sovande småbarn in och ut ur en traditionell spjälsäng natt efter natt.

En annan stor fördel med hussängar är att de uppmuntrar till självständighet. Till skillnad från en traditionell spjälsäng, som kan kännas som en säker tillflyktsort eller till och med som en fängelsecell för ett litet barn, kommunicerar en hussäng till ditt barn att det är betrodd att sova på egen hand. Detta kan bidra till att främja självförtroende och uppmuntra ditt barn att börja ta steg mot självständighet även på andra områden.

Finns det några nackdelar?
Som med allting finns det också några potentiella nackdelar att tänka på innan man byter från en traditionell spjälsäng till en hussäng. Den mest uppenbara är att eftersom hussängar sitter lågt mot marken finns det en ökad risk för stötar och blåmärken om din lilla person råkar rulla ur sängen under natten. Detta kan dock lätt avhjälpas genom att placera sängen mot en vägg eller genom att använda ihoprullade filtar eller Bolsters runt madrassens kant som skyddande räcken.

En annan potentiell nackdel är att vissa föräldrar oroar sig för att deras barn ska kunna klättra ut ur en hussäng för lätt och vandra runt i huset utan uppsikt (särskilt om du har ett äventyrligt småbarn!). De flesta husbäddar är dock utrustade med höga sidostänger som effektivt förhindrar att detta händer.
På det hela taget är husbäddar ett utmärkt alternativ för föräldrar som letar efter något annat än en traditionell spjälsäng – och de kan vara den perfekta lösningen för din familj!
Slutsats: Så vad tycker du? Är du redo att dumpa spjälsängen och prova en hussäng? Vi hoppas att det här inlägget har gett dig all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut om huruvida detta unika sovalternativ är rätt för din familj.