Vem som helst kan ta snygga bilder eller klippa ihop en helt okej film. Men att få det att se professionellt ut är inte helt lätt. När det kommer till foto- och filmarbete så krävs det viss spetskompetens i bland annat hur man handskas med ljus. Ljus är en väsentlig del att förstå om man vill lyckas i sitt foto- och filmarbete. Fotografi betyder nämligen ”måla med ljus”. Men kunskap är inte allt. För att fota och filma professionellt behövs ett stativ som ger stabilitet. Nuförtiden finns det ett stort utbud av stativ, från klassiska till mer avancerade med inbyggd stabilisering. Läs mer på till exempel coolpriser.se.

 

Ett enormt utbud

På senare år har kamerastativet blivit allt mer populärt, inte minst på grund av det breda utbudet. När det kommer till kamerastativ så har verkligen marknaden mött behovet. Stativ med armar som går att hänga upp i träd eller på lyktstolpar, stativ med inbyggda kullager för garanterad mjukhet och stabilitet, stativ med fjärrkontroll för mjuk rörelse. Ja det är otroligt hur kreativa produkterna är. Det kan nästan bli förvirrande att leta stativ idag. Med alla blandningar av funktioner så riskerar man att bli snurrig och få beslutsångest.

 


Vad man bör tänka på vid köp av stativ 

Vid köp av stativ bör man först och främst tänka över vad man är ute efter för kvaliteter. Detta ser man bäst över genom att helt enkelt fundera på vad man ofta fotar och filmar. Har du exempelvis en reseblogg och är ute och rör på dig så är det förmodligen stabilitet blandat med smidighet du behöver. Här passar ett litet handstativ med inbyggd stabilisator. Gillar du hellre att ta bilder så passar ett klassiskt stativ som är höj- och sänkbart. Det bästa man kan göra är att besöka en butik och rådfråga personal eller kolla recensioner på hemsidor.