editorial

Kvaliteten och hållbarheten på papptak har förbättrats de senaste åren och dagens papptak har en livslängd på mellan trettio till fyrtio år. Visst har andra takmaterial som plåt och tegel fortfarande betydligt längre hållbarhet, men ser man till priset är takpapp den stora vinnaren. Ett papptak väger också lite och innebär därför ingen större påfrestning på husets konstruktion. Det är också ett av få takmaterial som fungerar att lägga på helt platta tak. 

Papptak har även andra fördelar som att det isolerar bra och hjälper till att hålla värmen inne under vintern och hettan ute på sommaren. Det är också enkelt att reparera och underhålla papptak. Takpapp är populärt att lägga på hus av mer modern arkitektur, men passar även lite äldre fastigheter. Detta eftersom det idag går att få papptak i andra kulörer än svart som exempelvis grönt och tegelrött. 

 

 

Låg arbetskostnad för papptak

Tack vare att takpapp väger lite och att materialet är följsamt att arbeta med, tar det inte särskilt lång tid för en erfaren takläggare att lägga ett papptak. På lite mindre tak som exempelvis en lekstuga eller redskapsbod, klarar man till och med ofta att själv lägga papptak. Men så fort det finns genomföringar som ventilationsrör, takkupor eller skorsten, gör man bäst i att låta en takläggare göra jobbet. Detta för att säkerställa att det blir tätt runt genomföringarna och inte riskera att vatten letar sig in.

Vill man lägga ett papptak är det viktigt att man väljer material av bra kvalitet och som är anpassat efter våra tuffa väderförhållanden. Tar man sedan hjälp en erfaren takläggare specialiserad på just papptak får man ett papptak utan problem och som håller i många år. Ta in offerter och referenser från några olika takläggare och jämför. Titta även på villkor och garanti, och glöm heller inte bort att nyttja rotavdraget.