För dig som har någon typ av funktionshinder kan ett invaliditetsintyg vara nyckeln som öppnar alla dörrar. Det kan vara skillnaden som gör att du kan bygga en ramp för att komma in genom din ytterdörr eller port. Hjälpmedel som duschstol, tekniska hjälpmedel till datorn eller rullstol. Det kan även innebära att du får skräddarsydda arbetsuppgifter på ditt arbete. Eller att du får hjälp att studera, eller byta ditt arbete som du kanske inte längre kan utföra.

Med ett intyg kan du alltså få ett liv som alla andra. Det vill säga ett liv där du kan utföra ett arbete och klara dig själv. Men ändå är det många som inte vet om att det finns, eller att de är berättigade till det. För det handlar om en skala, där även mindre funktionshinder kan göra att du plötsligt inte kan leva som du brukade. Därför är det viktigt att du ser till att få ett intyg om du känner att du på grund av skada, sjukdom eller bekymmer från födseln har vissa hinder.  

Alla yrken och liv är olika

När du får en bedömning räknas din funktion ut i alla kroppsdelar. Och det handlar inte om att du gått upp i vikt, blivit äldre eller tappat i kondition och styrka. Det ska vara en funktionsnedsättning som du inte kan bli av med. För då kallas det för en invaliditet. Beroende på hur många procent du räknas ha, och vilket arbete du utför, kan åtgärderna sedan bli olika.

I vissa fall måste en person få hjälp, medan en annan klarar sig fint. Det kan bero på hur aktiv du är, vilket arbete du har, din ålder med mera. Så se till att du får rätten till en utredning ifall du anser att du fått en funktionsnedsättning som du vill ha hjälp att underlätta på något sätt.