Vem behöver en gitarr när man har en saxofon? Närmare bestämt en barytonsax.

Morphine är ett av de bästa band som du förmodligen aldrig har hört talas om.
Gruppen bestod av trummor, bas och sax – och framför allt då en barytonsax även om andra varianter som tenor-, sopran-, bas- och till och med en dubbelsaxofon – förekom.
Denna trio från Boston, Massachusetts frontades av den enigmatiske Mark Sandman som stod för sång och bas. Hans efternamn är ytterst träffande, eftersom Morphine spelade en drömsk, febrig och bluesiga form av rock. Själva kallade de sin stil för ”low rock” eftersom bandets ljudbild låg åt de lägre frekvenserna, vilket så klart är naturligt med tanke på de instrument som bandet lirade på.

Sandmans röst bidrog också till att förstärka denna ljudbild. Hans sångstil är väldigt avslappnad och tangerar egentligen smörsång. Texterna rörde sig oftast i ämnen signerade själens skuggsida, och instrumenteringen hängde på.
Medan basen och trummorna drev musiken framåt kom Dana Colleys saxofonspel in som en elefant i full bärsärkargång. Vilt stångande och rasande knuffar saxen undan allt i sin väg, kontrasterad av Sandmans redan nämnda sång.

Morphine hann släppa fyra skivor som fulltaligt band: ”Good” (1992), ”Cure for Pain” (1993), ”Yes” (1995), ”Like Swimming” (1997). Som i många andra fall i musikhistorien försvinner de begåvade i förtid. 
Under en spelning i Palestrina i Italien, den tredje juli 1999, föll Mark Sandman ihop på scen mitt under en spelning. Han förklarades kort därefter som död på grund av en hjärtattack.
Bandets övriga medlemmar släppte året efter sångarens bortgång skivan ”The Night” vars titelspår är en av bandets finaste, och sorgligaste, stunder.

Som tur är lever bandets musik vidare och kan fungera som inspiration för en generation saxofonister. Bland annat genom att de kvarvarande bandmedlemmarna är medlemmar i bandet Vapors of Morphine. 
Blir du själv taggad på att greppa en saxofon så har DanGuitar allt du behöver i saxofonväg – både själva instrumenten i olika varianter, samt tillbehör.