editorial

Skatteregler vid avsättning till tjänstepension

Det kan vara svårt att hålla reda på alla olika skatteregler, men när det gäller inbetalningar till tjänstepensioner är det viktigt att förstå vilka regler som gäller. Med så många pensionsplaner och alternativ som erbjuds kan det hjälpa dig att maximera ditt sparande för framtiden om du förstår hur mycket du kan bidra med varje år och vilka avdrag eller undantag som kan vara tillgängliga. I det här blogginlägget tar vi en titt på de regler som gäller för pensionsavgifter och förklarar hur de fungerar i klartext även för icke-ekonomiska experter. Fortsätt läsa om du vill ha en översikt över de olika skatteregler som kan påverka din egen pensionsplaneringsstrategi.

Först och främst är det viktigt att förstå grunderna för pensionsavgifter och hur de beskattas. Generellt sett är alla pengar som du bidrar till en pensionssparplan föremål för inkomstskatt det år då de betalas in till planen. Dina bidrag kan göras före eller efter skatt, beroende på dina individuella omständigheter och den plan som du har valt. Om du till exempel är medlem i ett arbetsplatspensionssystem kan dina avgifter dras från din lön före skatt – detta kallas för löneoffersättning.

avsättning till tjänstepension

Kan vara lite krångligt

När det gäller hur mycket du kan bidra med varje år skiljer sig reglerna åt beroende på om du ingår i ett arbetsgivarsponsrat system eller en personligt pensionsplan. Om du är ansluten till ett företagspensionssystem bestämmer din arbetsgivare det högsta årliga bidraget som han eller hon kan göra för din räkning.

Det är också viktigt att förstå att det kan finnas andra skattelättnader eller undantag för pensionsavgifter. Om du gör regelbundna inbetalningar till din pensionsplan kan du till exempel kvalificera sig för skattelättnader. För att få mer exakta uppgifter om vad som gäller för dig kan du vända dig till ett försäkringsbolag, exempelvis Afa Försäkring, du hittar dem på https://www.afaforsakring.se/privatperson/avsattning-till-tjanstepension/