För många så är giftemål och barn en självklar del i livet, man min skapa en egen familj som man har tänkt dela sina dagar med. Men det blir tyvärr inte alltid som man har tänkt sig, år 2019 ägde över 25 000 skilsmässor rum i Sverige och det är dessvärre en trend som sett likadan ut under många år. När man skiljer sig finns det vissa saker man måste reda ut, helst på egen hand, men det finns gånger då man kan behöva professionell hjälp.

Bodelning – Vid en skilsmässa ska bodelning ske, antingen kan man själva komma överens om hur ägodelarna ska delas upp mellan parterna eller så kan det krävas att man tar hjälp av ett juridiskt ombud för att lösa tvisten. Har man skrivit ett äktenskapsförord så är det dock det som gäller vid en skilsmässa. 

Vårdnadstvist – Om man inte kan komma överens om hur vårdnaden ska fördelas vid en skilsmässa så kan det leda till en process i domstol, en så kallad vårdnadstvist. Om man själva klarar av att komma överens om frågor som boende, umgänge och vårdad så kan det ändå vara bra att skriva ett avtal, detta kan man få hjälp med av jurist. Under ett äktenskap har i regel båda parter vårdanden om ett barn. Att ha vårdnaden innebär att man ansvarar för barnets personliga förhållanden, det kan till exempel gälla skolgång, sjukvård samt ansökan om pass. När det handlar om boendefrågan så gäller det var barnet ska bo om föräldrarna har delad vårdnad, barnet kan till exempel bo varannan vecka hos sina föräldrar eller i huvudsak hos en av dem. Ett barn har rätt till umgänge med båda sina föräldrar, därför ska den möjligheten ges i förhållande till föräldern som barnet inte bor hos. 

Det finns många regler att förhålla sig till när det gäller bodelning, vårdnad, boende och umgänge. Med hjälp av en jurist kan man få råd och vägledning genom hela processen. Har man behov av en jurist i Göteborg kan man vända sig till Advokatfirman Ottosson & Pakas, de har lång erfarenhet och hjälper till med personligt engagemang samt stor kunskap.