Det är många som glömmer bort ytterdörren och inte tror att den har så stor betydelse. Men en ny ytterdörr kan ge huset ett rejält lyft. Antingen väljer man en välkomnande ytterdörr som står ut, eller en mer diskret som smälter in i fasaden och nästan är osynlig. Men det finns en hel del att tänka på om man ska lyckas välja rätt ytterdörr. 

Ytterdörrar finns i många olika modeller och material, och ska man investera i en ny dörr kan man vinna mycket på att också välja en med ett lågt u-värde. Då spar man även energi och kanske också sänker sina uppvärmningskostnader. Saknar man fönster i hallen kan det vara smart att välja en ytterdörr med glas för att få in dagsljus och få en trevligare känsla. Det gör också att hallen upplevs som större.

 

Ofta blir det bäst om ytterdörren harmoniserar med fasaden

Det är viktigt att den ytterdörr man väljer samspelar med husets karaktär, därför har också materialvalet stor betydelse. Trä är ett vackert material som passar lika bra till äldre fastigheter som till nya. Det finns trädörrar i klassisk stil, gammal stil och modern stil. Det går till och med att specialbeställa ytterdörrar för att få dem precis som man vill. Tycker man det är svårt att hitta rätt ytterdörr kan man titta runt i området där man bor för inspiration.

 

 

Underhållsfri ytterdörr av trä klädd i aluminium

Vill man ha en ytterdörr i trä gäller det att välja en av högkvalitativt virke och som klarar vårt ofta kalla klimat. Det går även att få ytterdörrar i trä som är klädda med aluminium. Det kan vara särskilt bra om man har en entré som utsätts för stark sol under en stor del av dagen. UV-ljus kan slita en hel del på en trädörr men med aluminium bli den nästintill underhållsfri.