Det kanske inte känns som om det var så långt tillbaka i historien som vikingarna fanns. Men sanningen är att de började härja under järnåldern. Det innebär från 700-talet och trehundra år framåt. Så det är länge sedan de råbarkade vikingarna gav sig ut på vikingatågen och plundrade. Det är så man beskriver människorna från vikingatiden. Brutala krigare som tog allt de kunde komma åt utan att ta hänsyn till människors väl och ve. Men faktum är att de flesta som levde på vikingatiden var helt vanliga bönder och kallades norröna män, nordens män. De levde ett fredligt liv och var långt från bilden av vikingar i hornprydda hjälmar.

 

Vad vet vi

Vill man njuta av historiens vingslag så varför inte ta in på hotell i Ekerö, exempelvis Mälarö hotell, och besöka Birka; Sveriges första stad och en viktig handelsplats på Björkön i Mälaren som omnämns i Unescos världsarvslista. På så sätt kan man när dagens är över återvända till ett mysigt hotell, planera för nästa dags utflykt och sen sova gott. Hur dessa fredliga vikingar levde är höjt i dunkel men det finns fornlämningar som gör att man idag kan få en liten inblick i hur det såg ut och hur de levde sina liv. Staden styrdes från Hovgården på Adelsö, en annan plats av historiskt intresse.

 

 

Värt att stanna och upptäcka

Har man intresse för gammal historia och gillar att besöka slott finns Drottningholm med den vackra slottsparken bara en kort resa bort. Men det finns mer att se i och runt Stockholm. Så varför inte stanna några dagar. Välj mellan vandrarhem, bed & breakfast eller hotell med allt från en till fem stjärnor. Välj det som passar dig bäst, om det så är att bo enkelt eller bo på hotell där du kan njuta av en skön stund på spa-avdelningen som avslut på dagen.