Det finns många lagerjobb att söka, men för att man ska sticka ut bland ansökningarna är det väldigt bra att ha tagit truckkörkort. Många jobb inom lager, industri och logistik ser det som en fördel att man kan och får köra truck. På utbildningen för truckkörkort i Växjö får man lära sig både det teoretiska och det praktiska på bara två dagar, så det behöver inte bli så dyrt heller. Ibland finns det kurser under helgen så man kan göra det även om man har ett annat jobb. 

 

 

Olika sorters truckar och säkerhet

Det finns A- och B-körkort för truckar. Skillnaden är att det ena är för låglyftande truck och det andra för höglyftande. Om man vill kan man ta bara A-körkortet men det går att få både A och B på samma gång. 

När man går kursen får man lära sig att köra och hantera fordonet den första dagen. Eftersom man ibland kör i trånga utrymmen så är det viktigt att man verkligen är skicklig på att manövrera trucken både när man kör framåt och när man backar. Om man tycker att det är bra att öva sig lite mer på att köra trucken efter utbildningen så kan man komma tillbaka och övningsköra i kurslokalen. 

Den teoretiska utbildningen är på en dag och handlar väldigt mycket om säkerhet. Truckar kan förflytta sig ganska snabbt och ljudlöst så man måste vara medveten om det ansvar man har när man kör. Lyften är också viktigt att man är duktig på eftersom det är stora riskmoment med last som är uppe i luften. Man måste kunna hålla balansen på lasten och veta att den inte tippar över.

Den teoretiska delen görs på distans och det avslutande testet görs online. Ett truckkörkort är ett bevis på att man är en ansvarsfull, utbildad förare.