Att arbeta säkert med byggnadssmide
När det gäller konstruktionsarbete kan det vara oerhört varierande, beroende på kundens önskemål. Det kan vara att du behöver inbrottsgaller till din närbutik eller att balkongräcket därhemma rostat sönder. Jobbar du med byggnadssmide i material såsom stål, järn, rostfritt och aluminium är det viktigt att du har utbildning på flertalet områden.
Exempel på dessa kan vara svetsarprövning SS-EN 9606-1 och heta arbeten. Yrkesmannen bör även ha certifikat för olika typer av liftar samt arbete på höjd. Med ovan nämnda kriterier på plats bör man kunna vara säker på att få ett pålitligt resultat som tål påfrestning och som utlovar långvarig hållbarhet.
Kompetens och erfarenhet
Utan kunskap om hur gradsaxen eller svetsen skall användas på bästa sätt, kommer resultaten att bli i bästa fall mediokra och ovan nämnda säkerhet kan äventyras. Personen som har fått trappräcket åtgärdat vill efter utfört arbete känna sig säker på att det håller även när dottern eller sonen får för sig att ta en åktur på det.
Olyckor till följd av ett undermåligt jobb får inte vara en riskfaktor. Därför är det viktigt att kompetensen förvaltas på rätt sätt och att en anrik hantverkstradition kan läras ut till nästkommande generation. Dessutom kommer man som kund med största sannolikhet att välja en yrkesman som man har förtroende för, vilket såklart delvis grundas på tidigare erfarenheter.
Fokus på framtiden och miljön
Byggbranschen förändras och moderniseras ständigt. Att förvalta anrika yrkeskunskaper och samtidigt värna om miljön är därför viktigt. Tanken är ju att även framtidens konstruktionsarbeten bör tillämpa FR2000- standarden för att de uppdrag som utförs har så liten miljöpåverkan som möjligt. Det handlar till syvende och sist om att framtidens samhällsbyggande skall vara ett hållbart sådant. Svets och smide kommer troligtvis aldrig bli omoderna yrken eftersom de anpassas efter tiden de utövas i och med bättre och effektivare utrustning.